28 April 2014

ПРОЛЕТНИ КУЛТУРНИ САЛОНИ НА ГРАНД ХОТЕЛ ПОМОРИЕ 2014


      С обща изложба приключи 9-тото издание на Пролетните културни салони за съвременно изкуство, организирани от Гранд Хотел Поморие, в партньорство с БТА. Арт събитието се утвърди като място, в което се създава атмосфера за дискусия, между творци, които работят в различни жанрове на изкуството- поезия, музика, скулптура, изобразително изкуство. Организаторите от Гранд Хотел Поморие изпращат едно от най-силните издания и вече подготвят творчески провокации за 10-тите юбилейни Културни салони през октомври.
На официалната церемония по закриването на салоните, Владимира Иванова от дружеството на плевенските художници подари на Румен Драганов- председател на борда на директорите на хотела и на Бисерка Хънкова картини с детско творчество, жест на благодарност за поканата плевенски художници да гостуват на салоните. Бисерка Хънкова благодари за подкрепата на областния управител Павел Маринов, на община Бургас и  на зам. кмета на Община Поморие Илия Джингов.
     В заключителната изложба тази година има  силно чуждестранно присъствие. Арт инсталацията  „Съединение на моретата” на Корнелия Крафт  от Германия безспорно беше най-обсъжданата творба на изложбата и единствената, която е създадена тук на място.
„Инсталацията е провокирана от Черно море, както и от Егейско море и от Бог Зевс, който има връзка с гръцката митология. Всички материали са набавени от тук, направих я в първия ден,  в който пристигнах . Искам да покажа, че всички световни истории са свързани и затова така се преплитат елементите в инсталацията.”
       Освен утвърдени имена като проф. Светозар Бенчев  и Стефан Божков, в изложбата са представени и млади и провокативни автори. Силно е и бургаското присъствие с участието на Живко Иванов.
Освен изключителната изложба трябва да се отбележи и силното присъствие на Културните салони  на Росен Карамфилов и неговата стихосбирка  „Стерео  тишина” и „Два куфара спомени” на поета с китара Светослав Георгиев –Слави и на художника Владо Пенев.
Обща снимка на всички участници отбеляза финала на Пролетните културни салони в Гранд Хотел Поморие.

източник: zonaburgas








No comments: