09 September 2013

Национален пленер "Пристан"

   
   
Тази вечер от 18.00ч. в НЧ "Просвета 1888" - гр. Поморие ще се открие изложбата на втори национален пленер по скулптора и живопис "Пристан" - Поморие 2013. Организатор на пленера е Артцентър "Орхидея" с любезното съдействие на "Вкусни Арт Зърна" - марката подкрепяща творците. Художниците в пленера са участници в проекта "Картина от мнозина" , организиран от екипа на артцентър "Орхидея" : Кунка Бакалова и Момчил Николов от гр. Карлово.

   Целта на проекта "Картина от мнозина " е обединяване на художническата гилдия и последващо презентиране на всеки, взел участие в този творческо-социален експеримент. В "Картина от мнозина" се включиха повече от 200 художника от страната и чужбина. Всеки със своята индивидуалност и колоритност сътвори красота върху 2 броя платна, на свободна тема и техника по избор , като градивен елемент на общата картинна композиция. Началото бе в навечерието на новогодишните празници през 2011 година, когато цялостната творба бе изложена в арт център "Орхидея" гр.Карлово. 

   Непрекъснато нарастваща, картината започна пътуването си към галерии, сцени, салони, културни центрове, гостоприемно отворени за нея. Между тях са: галерия "Гладстон" на СПХ , Старозагорската опера , музей "Георги Велчев" гр.Варна, "Туристически Център " гр.Хисаря. Предстои изложба в гр.Бургас - Морско казино, зала "Георги Баев" от 06.11 до 20.11 от 18:00 часа. 

    За всеки художник , взел участие в общата картина , марката подкрепяща творците "Вкусни Арт Зърна" осигурява безплатно 2 броя грундирани платна с размери 20 x 20см., както и самостоятелна изложба в рамките на 2 седмици в галерия "Орхидея".

    Участието в пленер "Пристан" е безплатно за всички творци. Ежегодно се награждава един от участниците в "Картина от мнозина". Призът "Художник на годината" е изработен от скулптора Момчил Николов и се връчва на рождената дата на галерия "Орхидея" на 14 февруари. Първият награден «Рицар на четката» през изминалата година беше живописецът Иван Русев.

източник: Burgas24
   
   






No comments: