15 February 2013

Иван РУСЕВ стана художник на годината с приза "Рицар на четката"



Иван Русев грабна националния приз
за художник на годината "Рицар на четката"

   С навършване на втория си рожден ден, артцентър „Орхидея” учреди националния приз за художник на годината „Рицар на четката”. Идеята възниква като естествено продължение на артпроекта „Картина от мнозина”, който стартира в началото на 2012. До момента близо 200 художника от цяла България, Англия, Русия, Украйна, Германия, Македония и Унгария се включиха с по 2 платна с размери 20 х 20 см., осигурени от „Вкусни Арт Зърна”. В момента цялата картина с общ размер от внушаващите 120 см. х 800 см. гостува в Туристическия център в Хисаря и може да бъде видяна до 28 февруари.





Автор на статуетката "Рицар на четката"
е скулптор Момчил Николов
      След едногодишно гласуване в интернет между приятелите на галерията, призът „Рицар на четката” взе художника Иван Русев. Наградата представлява бронзова статуетка, изработена специално за повода от скулптора Момчил Николов и бе връчена от главния инициатор на идеята – Кунка Бакалова. Иван Русев завършва „промишлен дизайнер” в художествената гимназия в гр. Казанлък, а по-късно се дипломира със същата специалност в НХА. Има над 30 самостоятелни и колективни артистични изяви в страната и чужбина.

   Освен статуетката Иван Русев получи и детска рисунка от националния хепънинг „Голямото рисуване на малките художници”. Инициативата се организира от артцентър „Орхидея” и миналата година се проведе на 1-ви юни в осем български общини едновременно, включиха се 10 хиляди деца. Общата картина на „малките художници” е с дължина три километра и половина, като идеята е всяко дете да изобрази собствената си мечта.

   Предврително бе обявен регламент за награждаване на четиримата автора, събрали най-голям вот от публиката на „Картина от мнозина”. За изненада на участниците обаче, организаторите излъчиха не четирима, а цели четиринадесет визуални артиста, които печелят участие в националния пленер „Пристан 2013” в Поморие. Това са Никола Гулев, Николай Ангелов – Гари, Васко Василев, Кирил Божков, Василий Похомов, Петър Стоянов, Галя Мяховска, Янко Василев, Нина Златева, Нено Бакалски, Божидар Божилов, Мариян Гюров, Петко Жеков, Валентин Пацев. Генерален спонсор е марката на творците „Вкусни Арт Зърна”.
Освен това първият „Рицар на четката” изтегли томбола с имената на всички приятели на галерията.

"Картина от мнозина" с размери 1,80 х 8,00 м. гостува в Туристическия
център в гр. Хисаря до 28 февруари 2013

    Творците, които желаят да се включат напълно безплатно в следващото издание на конкурса „Картина от мнозина”, могат да се запознаят с правилата за участие в страницата на артцентър „Орхидея” във Фейсбук.

No comments: