11 June 2012

Покана за ИЗЛОЖБА ИВАН РУСЕВ - галерия БУРГАС




   За трета поредна година галерия "Бургас" представя платната на талантливия импресионист Иван Русев. След като миналогодишната му изложба пожъна подобаващо грандиозен успех, утре 12 юни 2012 от 18.30ч. ще се състои новата среща между публиката и творчеството на художника. В запазена марка на автора се превърна да редува и съпоставя нежната невинност на букет цветя, с тази на невръстно дете, свежестта на морския бриз със свежестта на току-що откъснат плод, красотата на природния пейзаж, с финеса на голо женско тяло.

   Майсторска живопис, присъща за импресионистите от по-миналия век, съчетана с подбрани сюжети, гледани на живо и пренесени от натура върху платното, представлява последната изложба на живописеца.

   Изненадата, с която Русев ще развълнува допълнително публиката, е правейки я съпричастна с акта на създаване на своите картини. Голяма част от платата ще бъдат придружени от фотографии, които разкриват моменти от процеса на рисуване. 

   "Природата е най-голямото ми вдъхновение, - признава авторът. Тя е толкова чиста и невинна, за мен е щастие да пренасям тези чистота и невинност в домовете на хората чрез моите платна. Ако има нещо, което бих искал да крещя с цяло гърло, това е: "Хора, бъдете сетивни! Отворете сетивата си за красивото". Но тъй като не е нужно да крещя, оставям картините ми да говорят."

   Любопитен факт е, че всички цветя и плодове, наредени на изложбата, са били прясно откъснати и незабавно нарисувани. Русев споделя, че точно в месеците, когато е било време да подготвя изложбата си, е получил възможността да отседне в къщата на свои близки, която се намира в подножието на планината. "Имах уникалния шанс да проследя разцъфването и нарисувам всяко едно цвете от двора и гората - нарциси, иглики, лалета, люляци, горски маргаритки и други полски цветя." 

   Дори на Великден, живописецът не изоставя четката. Взема три шарени яйца от семейната трапеза, композира ги в натюрморт и създава картината "Великден".

   Месец преди изожбата, художникът присъства на красива сватба на свои приятели. Там фотографира две шаферчета, които превръща в свои малки музи, които не след дълго овековечава в картина.

   "Когато рисувам, забравям за всичко останало. Чувствам единствено любов! Любов към природата, любов към това, което правя! И съпреживявам красотата на мига."

   Живописецът отправя сърдечна покана към всички бургазлии и гости на града, които биха желали да споделят една красива, позитивна емоция, да заповядат утре вечер от 18.30 ч. в галерия "Бургас", ул. Абоба 13. Публиката може да се наслаждава на експозицията до 9 юли включително.


автор  : Мирела Караджова





снимка: Николай Недев

No comments: